Select Page

EUROPOL: IZGINILO VEČ KOT 10.000 OTROK MIGRANTOV (vir. Delo)

Pi. K.
ned, 31.01.2016, 15:32

 

Več kot polovica jih je izginila v Italiji. Obstaja vseevropska združba, ki spolno in delovno izkorišča migrante.

Haag – V zadnjih dveh letih je v Evropi izginilo več kot 10.000 otrok migrantov, številne med njimi naj bi organizirane kriminalne združbe izkoriščale kot spolno in delovno silo, so danes sporočili z evropske policijske agencije Europol. Po besedah predstavnika Europola Briana Donalda je več kot polovica otrok migrantov izginila v Italiji, za 1000 se je sled izgubila na Švedskem.

Predstavnik Europola je posvaril, da obstaja vseevropska dobro organizirana kriminalna združba, ki migrante izkorišča na različne načine. Na Madžarskem in v Nemčiji so aretirali številne zločince, ki med drugim delujejo tudi znotraj tihotapskih združb na balkanski begunski poti.

Podatki, ki jih je prvi objavil britanski tednik The Observer, vključujejo vse otroke, za katerimi se je po registraciji izgubila vsaka sled. »Ocene, da gre za več kot 10.000 otrok, so konzevativne,« je še povedal predstavnik Europola. »Niso pa bili vsi zlorabljeni. Poleg tega jih je bilo veliko ponovno združenih z njihovimi družinami. Je pa res, da ne vemo, kje so in kaj kdo dela z njimi,« je poudaril Donald.

Po ocenah Europola je lani v Evropo prišlo okoli milijon migrantov, med katerimi je bilo okoli 270000 otrok. »Niso vsi brez spremstva staršev, a imamo dokaze, ki kažejo na to, da bi lahko velik delež bil brez spremstva,« je dejal Donald.

Guardian navaja še švedsko poročilo, ki govori, da je po registraciji in vložitvi prošnje za azil izginilo veliko število otrok, ki so bili tam brez spremstva. Tudi v Veliki Brataniji se je število mladoletnih prosilcev za azil, ki so kmalu po prihodu izginili, v zadnjem času dvakratno povečalo, še navaja omenjeni časnik.